Магнезиев Цитрат Липозомален или Маестро на Всички Минерали

Магнезият е основния вътреклетъчен катион, необходим за правилното функциониране на организма.

 • Един от най-важните минерали за човешкото здраве, магнезият се счита за маестрото на всички минерали, тъй като е кофактор в повече от 300 метаболитни реакции,

участващи в енергийния метаболизъм, невронната проводимост, синтеза на протеини и ДНК, и мускулната контракция, от съществено значение за живота.

 • Общата телесна концентрация на магнезий при възрастен индивид варира от 21-28 g, разпределени в три основни части: кост (65%), мускул (34%) и интерстициална течност (1%). 
 • Вътреклетъчния магнезий може да се намери във всички органи. Тези с най-голямо количество са сърцето, черният дроб, панкреасът, мозъкът, бъбреците, храносмилателният тракт, далакът и белите дробове.
 • Абсорбцията на магнезий се осъществява главно в дисталната част на червата (илеум и дебело черво), чрез пасивна дифузия.
 • Баланса на магнезия се контролира от бъбреците, които участват в процеса на филтриране и реабсорбция на този минерал, съответно в проценти от 75% и 95%. Друга форма на отделяне на магнезий, е чрез изпражненията и потта.

 Магнезиев Цитрат

        Лечението на магнезиев дефицит, чрез перорални форми се провежда с помощта на магнезиев оксид, който има ниска абсорбция в тялото.

Изследвани са други магнезиеви съединения, които повишават усвояването, и резултатите показват, че органичният магнезий (магнезиев цитрат, аспартат, бисглицинат и др.) е по-ефективен от неорганичния магнезий (магнезиев оксид и др.)

Следователно добавянето на магнезий под формата на цитрат се оказва по-ефективно, отколкото под формата на магнезиев оксид, поради по-добрата разтворимост във водна среда, абсорбция през чревния тракт и бионаличност.

Магнезиевият цитрат е един от най-добрите избори за добавки.

Състои се от магнезий и лимонена киселина и е бионалична форма на магнезий, която се усвоява по-лесно. В сравнение с приема само на магнезий, магнезиевият цитрат има лек слабителен ефект.


Магнезият играе важна роля за човешкото здраве.

Диетата с дефицит на магнезий, играе важна роля в патогенезата и влошаването на много заболявания (напр. исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, сърдечни аритмии, внезапна смърт, съдови усложнения на захарен диабет, хипертония, атеросклероза, алергии и астма).

Магнезиев цитрат липозомален или Минерала Приятел на Сърцето

Дефицитът на магнезий се свързва със заболявания, като високо кръвно нанягане, атеросклероза, сърдечни заболявания, диабет и други. 

 • Магнезий и сърдечна функция.

Извесно е, че магнезият играе централна роля в клетъчните функции, а именно във възбудимостта на сърдечно-съдовата и нервно-мускулната системи.

Доскоро основната причина за прилагането на магнезий беше неговия дефицит в организма. Сега обаче е извесно, че магнезият има положителни фармакодинамични ефекти, като контролиране на аритмиите и намаляване на внезапната смърт. Внезапната смърт от сърдечни причини представлява повече от 50% от смъртните случаи от коронарна артериална болест.

Повечето пациенти, претърпели внезапна сърдечна смърт, не са изложени на висок риск възоснова на предварително установени критерии и нямат клинично диагностицирано сърдечно заболяване.

 • Ползите от Добавките с магнезий по отношение на сърдечно съдовите заболявания са изследвани от десетилетия.

Магнезия може да допринесе за намаляване на ЕТ, предотвратяване и стабилизиране на атероматозни плаки, намаляване и предотвратяване на съдова калцификация и др.

Освен че е полезен, добавките се оказаха безопасни, с малко неблагоприятни ефекти, като са противопоказни само при пациенти с анамнеза за предсърдно мъждене (ПМ), и се използват с повишено внимание при пациенти с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ).


Магнезиев Цитрат Липозомален или Минерал ‘анти-стрес’.

Магнезият влияе върху работата на мускулите и се намесва в енергийния метаболизъм и поддържането на мускулната контракция и релаксация.

Магнезият е анти-стресовия минерал, тъй като тялото използва голямо количество от него, за да се справи с физическия, химическия и психическия стрес.

Атлетите са подложени на много стрес и се нуждаят от много магнезий за да увеличът физическото си представяне.

 • Магнезий и упражнения.

Практикуването на интензивни физически упражнения причинява стрес и може да повлияе на магнезиевата хомеостаза и съответно да увеличи нуждата на тялото от този минерал.

Една от последиците, свързани с дефицита на магнезий и калций, са епизоди на чести мускулни спазми, когато тези минерали не са балансирани в тялото.

Магнезият действа като кофактор на ензима креатин киназа (CK), при превръщането на креатин фосфат и аденозин фосфат (ADP) в свободен креатин и аденозин трифосфат (ATP), т.е. в производството на енергия за работа на мускулна контракция, главно в първите секунди от тренировъчната практика, която преференциално използва този енергиен път. 


Стрес, паника и депресия

Магнезият помага за успокояване на нервната система, чрез стабилизиране на мембраните на нервните клетки, регулиране на минералните концентрации, използвани за нервно предаване, като кофактор за GABA, основният инхибиторен невротрансмитер на нашето тяло, и насърчаване на производството на серотонин. Без тези инхибиращи действия, нашият мозък не може да се отпусне, което може да доведе до тревожност, стрес или пристъпи на паника.

В допълнение, магнезият помага за превръщането на триптофана в серотонин, който е важен невротрансмитер, отговорен за балансиране на настроението, следователно ниските нива на серотонин могат да доведат до депресия.

Магнезиев Цитрат Липозомален

 • Значението на добавките.

Около 85% от населението има магнезиев дефицит. Магнезият не се произвежда от тялото, така че е важно да консумираме източници, богати на магнезий, или да вземаме магнезиеви добавки

 • Допълнение

През последните 30-40 години приема на магнезий, чрез диетата е намалял, главно в западните страни, поради индустриализацията на храните, консумацията на "бързо хранене" и последващата загуба на хранителна стойност на храната.

Проучванията показват, че голяма част от световното население е в риск от развитие на хроничен магнезиев дефицит - хипомагнезиемия.

Препоръчителният дневен прием на магнезий е 310 до 320 mg и 400 до 420 mg съответно за възрастни жени и мъже. Тази доза до голяма степен зависи и от формата на магнезия и неговата бионаличност.

Бъбреците имат висок капацитет за отделяне на магнезий и когато бъбречния праг бъде превишен, по-голямата част от излишния филтриран магнезий се екскретира в урината. Следователно добавките с магнезий имат малко неблагоприятни ефекти и са безопасни за различни групи пациенти, като например диабетици.


Източници на магнезий

Основните хранителни източници на магнезий са пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци, спанак, ядки, плодове, зеленчуци, черен шоколад и грудки, като сладък картоф.


Бионаличност

Има фактори, които инхибират процеса на усвояване на магнезий, като наличието на храни, богати на фитати, оксалати, фосфати и диетични фибри в диетата и стимулатори, като лактоза и въглехидрати. 

Протеините могат да променят процеса на усвояване на магнезий, който се намалява, когато приема на протеини е под 30 g/ден. Освен това, протеини и други диетични фактори, като високо съдържание на натрий, калций,кофеин и алкохол също могат да увеличат бъбречната екскреция на този минерал.


Магнезиев Цитрат и Липозомите

Липозоми – иновативна нанотехнология

Липозомите са сферични везикули, съставени от липиден двоен слой с амфипатични способности. Тези липиди имат хидрофилни глави, съставени от фосфатни групи, които им дават способността да привличат вода, и хидрофобни опашки, съставени от мастни киселини, които им дават способността да отблъскват водата.

Този двоен слой се нарича фосфолипиден двоен слой и структурно е много подобен на плазмената мембрана на клетките в човешкото тяло, гарантирайки висока биосъвместимост и биоразградимост, тъй като този двоен слой, след сливане с клетъчната мембрана и освобождаване на активното вещество се метаболизира лесно от тялото.

Вътре в липозомата има водна кухина и чрез процес, наречен липозомално микрокапсулиране, активната съставка се капсулира в липозомата.

 • Следователно, липозомите са наносистема за доставяне на активна съставка, която има способността да я капсулира и освобождава директно в клетките, където тя ще упражнява своя ефект, като я поддържа стабилна и позволява нейната ефективност и усвояване да се повишат.

Нова гама от липозомни формули на Vegafarma се пускат на пазара, като Магнезиев цитрат, капсулиран в липозома. 

Целта е да се насърчи висока абсорбция и ефективност на липозомалния магнезиев цитрат в сравнение с нелипозомалния магнезиев цитрат, тъй като последният е податлив на стомашно-чревно разграждане.

Магнезиевия цитрат е по-ефективен от магнезиевия оксид, тъй като има 9 пъти по-голяма разтворимост и по-голяма бионаличност. Около 24-76% от погълнатия магнезий се абсорбира от червата, а останалата част се елиминира, чрез изпражненията.