Каква връзка има пропускливото черво с вашия артрит?

Ако има нещо, което засяга ентероцитите, това са така наречените дупки в стената или чревната лигавица, т.е. това, което е известно като пропускливо черво.

Когато червата са силно пропускливи, вредни вещества като тежки метали, токсини, бактерии, вируси и хранителни добавки могат да преминат в кръвта, засягайки тялото ни.

В зависимост от системата (нервна, хормонална, имунна, ставна и др.), до която са достигнали тези вредни вещества, пациентът може да страда от различни симптоми.

Когато засяга имунната система и ставната система, може да предизвика ревматоиден артрит.

Според проучването, публикувано в Nature Communications, през 2020 г., се посочва, че: 

„Целостта на чревната стена е ключов аспект на прехода на автоимунитет (когато имунната ни система атакува собствените здрави тъкани на нашето тяло) към възпаление.“

Повишените нива на зонулин (протеин, който модулира пропускливостта на плътните връзки между клетките в стената на тънките черва) в кръвта са свързани с по-пропусклива чревна бариера. Което причинява промяна и последващо възпаление, чрез миграция на имунни клетки от червата към ставите.

От друга страна, диетата оказва огромно влияние върху артрита, тя е основният фактор със способността да влияе върху състоянието на микробиотата, която пряко променя здравето на чревните стени. 

Какви са причините за синдром на пропускливи черва?

Според Националния Автономен Университет на Мексико причините са следните: 

 1. Стресът причинява възпаление на чревната лигавица.
 2. Продължителната и постоянна употреба на антибиотици, понижава защитните сили.
 3. Неадекватна диета с индустриализирани храни.
 4. Лошо дъвчене на храната.
 5. Спазване на диета с храни, които причиняват алергии, чувствителност или непоносимост (храните варират от човек на човек).
 6. Недостатъчен сън за почивка.
 7. Свързва се със заболявания като чревни язви/гастрит, целиакия (непоносимост към глутен), болест на Crohn, ревматоиден артрит, астма, дерматит, множествена склероза и диабет


Как се третира синдрома на пропускливи черва?

Един от ключовете към лечението е контролирането на вашата диета, тъй като има храни, които възстановяват пропускливите черва, и други, които ги влошават. Познаването им ще помогне да промените ситуацията.

Сред храните, които влошават пропускливостта на червата, според гореспоменатата публикация: 

 1. Храни, които съдържат глутен (пшеница, ръж, овес и други).
 2. Меса с излишни мазнини (преработени меса, пиле, яйца и др.).
 3. Десерти, направени с рафинирани захари (торти, сладкиши и други обработени напитки).
 4. Храни с лактоза (мляко, кисело мляко, сирене и др.).

Тези храни, които причиняват алергии, чувствителност и непоносимост, варират от човек на човек.

Вместо това се препоръчва да се включват храни, които възстановяват пропускливостта на червата като сурови, ферментирали и пробиотични храни.


Препоръчваме да включите следните видове храни:

 1. Сурови плодове и зеленчуци, като ананас, зеле, череши, целина и краставица.
 2. Ферментирали храни като темпе, кисело зеле, мисо, кефир и кимчи.
 3. Храни с пробиотични свойства, като спирулина, зелена ябълка, червени плодове, патладжани и краставица.
 4. Храни, богати на омега 3, като семена от чиа, лен, орехи, соя и авокадо.
 5. Oпределени добавки, които помагат за възстановяването на чревните стени, като:

L-Глутамин ПРО .....  Пробиотик 5 .....  Премиум60

Въпреки това е важно да се спомене, че ефектът от добавките се увеличава когато се приемат със специализирана диета за артрит. С други думи, „добавките“, както показва името им, работят най-добре, когато се използват като „добавка“ към диетата.

 • Можем да заключим, че диета с изобилие от ултрапреработени храни, богати на захар, рафинирана сол, преработени мазнини и неподходящи хранителни добавки и храни, които причиняват алергии, непоносимост и чувствителност, увреждат микробиотата и повишават чревната пропускливост.
 • Диета, богата на храни от растителен произход с изобилие от диетични фибри и биоактивни съединения като полифеноли, намалява чревната пропускливост и насърчава доброто здраве на червата.

Трябва да провеждате този нов тип диета с диетолози, специализирани в чревната пропускливост, артрит и автоимунни ревматични заболявания. 

Нашите предложения:
ВегаДиет